Pajtičke ja Idrijski žlikrofi, mitäs kummaa ne on?


Olemme vaihtaneet blogimme brändiä ruokablogiksi. No ei nyt kuitenkaan, mutta tämän blogipostauksen mukana pääsette tutustumaan meidän kanssamme slovenialaiseen ruokakulttuuriin. Lippukuntamme vaeltajien yhteisellä retkellä päätimme itse kokeilla slovenialaisia reseptejä. Halusimme päästä vähän jo ennen matkaa tutustumaan paikallisiin makuihin ja kulttuuriin. Ruoka on iso osa kulttuuria ja perinteinen ruoka kertoo maiden kulttuurista, historiasta ja tavoista paljon. Ruokakulttuuriin vaikuttaa maan maisemat ja naapurimaat. Slovenialainen ruokakulttuuri on monipuolinen ja sieltä löytyy vaikutteita Itä-Euroopasta, Välimereltä, Alpeilta, maaseuduilta ja laaksoista. Slovenialaisesta ruokakulttuurista löytyy paljon lihaa, perunaa, sieniä, pähkinöitä, hunajaa ja hilloja.


Slovenialaisessa ruokakulttuurissa tosiaan isoa roolia pitää liharuoat. Meidän porukassa osa on kasvissyöjiä, joten pyrimme etsimään kasvisruokia tai kasvisruoiksi muokattavia reseptejä. Kokeiltavaksi valikoitui sipuli-pähkinä-rullat (Pajtičke), sekä liha- ja perunatäytteiset nyytit (Idrijski žlikrofi). Etsimme sopivat reseptit kokeiltavaksi internetistä. Alkuperäiset reseptit on linkattuna postauksen lopussa.

Seuraavaksi vähän kuvia kokkailuista ja välivaiheista. 

Rullien täytteeksi tuki saksanpähkinöistä ja paistetusta sipulista tehty täyte. Lopputuloksesta tuli hyvä ja maistui jostain syystä hieman sienimäiselle.

Molempiin ruokiin tuli sipulia. Rulliin sipuli laitettiin pidemmiksi siivuiksi ja niitä paistettiin pidempi aika. Niin että ne olivat lopulta hyvin pehmeitä ja tummia. 
Nyytteihin sipulit pilkottiin pieneksi ja niitä vain kuullotettiin pannulla hieman. Laitoimme mukaan myös valkosipulia, vaikka sitä ei reseptissä ollutkaan.

Sipuli taitaa olla slovenialaisessa ruoassa myös yksi tärkeä raaka-aine.

Taikinan annettiin kohota hyvän tovin, jotta lopputulos on hyvä ja kuohkea. Netistä löytyneessä reseptissä ei mainittu että taikinaan tulisi mitään nestettä, otimme kuitenkin ohjat omiin käsiin ja lisäsimme taikinaan vettä. Taikinan teko oli hieman soveltamista, mutta kun oli pieni käsitys siitä millaista taikina yleensä on niin se onnistui hyvin.

Tässä valmistetaan molempien herkkujen taikinoita samaan aikaan. Taikinoiden teko vaatii rakkautta ja vaivaamista.

Rullien teko muistutti hyvin paljon korvapuustien tekoa. Taikinasta tehtiin levy, jonka sisään täyte levitettiin. Samalla tavalla kuin korvapuusteissa! 

Ennen uuniakin rullat muistuttivat korvapuusteja.

Valmiit pullat kauniissa kevätauringossa odottamassa syöjiä.


Kaikki pääsivät harjoittelemaan muutaman nyytin tekoa. Ei ehkä mennyt yhtä hyvin kun paikallisilla, mutta varmasti tässäkin lajissa harjoitus tekisi mestarin. 

Nyytin sisälle tuli lihasta, perunasta ja sipulista sekoitettu täyte. Täyte pyöritettiin pieneksi palloksi, joka asetettiin taikinan päälle. Taikina taiteltiin täytteen ympärille. Reseptissä oli hieman vähäiset ohjeet nyyttien valmistuksen osalta, mutta heitimme ne höyrystymään pannulle, jonka jälkeen myös vähän paistoimme niitä. 

Hyviä niistä tuli! 


Nyytit ja rullat jakoivat mielipiteitä; osasta rullat olivat aivan mahtavia ja osa taas ei niinkään tykännyt. Toisille nyytit olivat parempia kuin rullat tai toisinpäin. Näin ne makuasiat vaikuttavat meidänkin mielipiteisiin tässäkin asiassa. Makumaailma molemmissa kokeiluissa oli kuitenkin jokseenkin tuttu näin suomalaiseen suuhun. Kun pääsemme Sloveniaan täytyy meidän ehdottomasti etsiä näitä herkkuja myös ihan paikallisesta ravintolasta. Voidaan sitten verrata kuinka autenttinen slovenialainen päivällinen tämä meidän kokeilu oli! Toivottavasti päästään maistelemaan paikan päällä myös muita uusia tuttavuuksia.

Tälläistä tällä kertaa, todennäköisesti seuraavalla kerralla jotain ihan muuta. Kuulemisiin!



Linkit alkuperäisiin resepteihin:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä, missä, kuka, häh?

Miksi Slovenia?

Mistä projektin aloitus lähtee?