Mikä ulkomaanprojekti?

Tässä postauksessa avataan vähän enemmän mitä se ulkomaanprojekti oikein tarkoittaa. Meille partiolaisille se voi olla tuttu juttu, mutta tässä selvennyksenä muillekin. Tietenkin todettakoon että jokainen ulkomaanprojekti on varmasti tekijöidensä näköinen, joten tämä on meidän näkökulmamme asiaan. Olemme aikaisemmin kirjoittaneet postauksen projektin aloituksesta, se kannattaa kurkata myös!


Suomessa toteutetaan partio-ohjelmaa, joka sisältää partion aatteet ja ihanteet. Partio-ohjelman tarkoituksena on se, että partion tavoitteet ja tarkoitus toteutuisi ohjelman suorittamisen kautta kaikissa lippukunnissa ympäri Suomea.

Partiossa on eri ikäisille partiolaisille omat ikäkaudet ja kaikki 18-22-vuotiaat partiolaiset ovat vaeltaja-ikäkaudessa. Ulkomaanprojekti on yksi osa vaeltaja-ikäkauden partio-ohjelmaa. Vaeltajien partio-ohjelmaan kuuluu myös esimerkiksi Partiojohtajan peruskoulutus ja Suomi projekti. Kaikki Kivet ovat osallistuneet peruskoulutukselle ja olemme myös ennen ulkomaanprojektia toteuttaneet Suomi projektin. Suomi projektissa suunnittelimme ja toteutimme vaellusreissun Lappiin, Urho Kekkosen kansallispuistoon!

No mitä kaikkea siihen ulkomaanprojektiin liittyy? Itse reissuun lähtö vaatii paljon ennakkotöitä ja suunnittelua, iso osa projektista tapahtuukin ennen itse matkalle lähtöä. Olemmekin jo aikaisemmin blogissa esitelleet meidän projektin aloitusta. Siihen kuuluu matkan kohteen, teeman ja tavoitteiden valinta. Partio on kasvatuksellista ja tavoitteellista toimintaa, jonka takia esimerkiksi tavoitteet ovat tärkeä osa ulkomaanprojektia. 

Yksi iso asia mikä erottaa projektin tavallisesta lomamatkasta on varainkeruu. Meidän tavoitteenamme on kerätä suurin osa matkaan tarvittavista rahoista varainkeruun ja avustusten kautta. Muutenkin reissun budjetointi ja varainkeruutapahtumien ja -tempausten järjestämisessä on oma hommansa. Varainkeruu voi joskus olla vaikeaa ja raskasta hommaa, mutta onneksi sekin on kivaa kun on hyvä tiimi kasassa. Teemme myöhemmin vielä erikseen postauksen meidän budjetista ja raha-asioista, STAY TUNED!

Jo mainitut tavoitteet ja niiden asettaminen on toinen iso tekijä siinä, mikä erottaa ulkomaanprojektin ihan tavallisesta lomamatkasta. Ei sitä varmaan usein lomalle lähtiessä pohdi porukalla minkälaista tavoitteellista toimintaa tällä kertaa tehdään. Olemmekin jo aikasemmin esitelleet meidän työryhmän valitsemia omia tavoitteita tälle projektille erillisessä postauksessa. Näiden meidän omien tavoitteiden lisäksi myös partio-ohjelmasta löytyy tavoitteita, joita ulkomaanprojektin toteuttaminen tukee.


Seuraavaksi esittelemme muutamia otteita partio-ohjelman ikäkausikohtaisista kasvatustavoitteista. Nämä tavoitteet kuuluvat vaeltajien kasvatustavoitteisiin, joita kohti me kuljemme osana meidän omaa vaeltajapolkua. 

    Ymmärtää itsensä osaksi paikallista, kansallista ja kansainvälistä yhteisöä.

Tämän tavoitteen sisältöjä pohdimme ja tutkailemme ulkomaanprojektin varrella erilaisissa yhteyksissä. Paikallinen yhteisö on esillä kun teemme varainkeruutalkoita omassa kunnassamme ja edustamme omaa partiolippukuntaamme Tuuspartiota erilaisissa tapahtumissa. Olemme osa paikallista yhteisöä ja olemme esimerkiksi tehneet talkoohommia paikallisen yhteisön hyväksi. Kansainväliseen partioyhteisöön olemmekin jo tutustuneet olemalla yhteydessä partiolaisiin muista maista, mutta itse matkalla pääsemme kansainväliseen partioyhteisöön ja muutenkin kansainvälisyyteen konkreettisemmin kiinni.

    Suhtautuu uteliaasti eri kulttuureihin. Muodostaa käsitystään siitä, millaisen kulttuurin mukaan haluaa toimia. On rakentamassa rauhaa kulttuurien välille.

Kiinnostus muihin kulttuureihin on iso syy miksi meistä moni on innokkaasti mukana tekemässä tätä projektia. Olemme myös keskustelleet toimintakulttuureista ja meidän oman kulttuurin vaikutuksesta ajattelutapaamme sitten matkan aikana. Rauhan rakentaminen on iso asia tavoitella, mutta erittäin tärkeä. Meille partiolaisille se on toiminnassa tärkeä teema ja arvo. On tärkeää että partiolaiset ympäri maailmaa kohtaa ja tuottaa samaa partiolaisten rauhan sanomaa toisilleen. On hyvä nähdä että muuallakin maailmassa ollaan rauhan puolella.

    Löytää paikkansa yhteiskunnallisena vaikuttajana. Haluaa ja kykenee olemaan itse mukana         vaikuttamassa yhteiskunnallisiin asioihin myös Suomen ulkopuolella. 

Esimerkiksi juuri rauhan sanoma, partiolaisten arvot ja meidän matkamme teema kestävyys ovat sellaisia asioita joissa haluaisimme vaikuttaa ja joita haluaisimme edistää. Yksilöillä ja pienillä teoilla on merkitystä ja vaikutusta. Haluamme uskoa että pystymme näyttämään esimerkkiä partiomatkailuun, että maata pitkin matkustaminen on mahdollista ja kannattavaa, koska sen ilmastopäästöt ovat pienemmät. Haluaisimme myös herättää keskustelua muiden kohtaamiemme ihmisten kanssa kestävyydestä.

    Ymmärtää, mikä ekologinen kestävä kehitys tarkoittaa. Tekee valintoja, jotka ovat kestäviä ympäristön kannalta myös globaalisti ja pitkällä tähtäimellä.

Tämä tavoite tukee matkamme teemaa hyvin. On varmasti paljon asioita mitä voimme kestävästä kehityksestä vielä oppia. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa jostain! Tämä matka toimii todella hyvänä alustana meille tutkia kestävyyttä ja tehdä niitä valintoja jotka näemme parhaiksi. 



Vielä yksi ulkomaanprojektin ominaisuus on se, että matkalle lähdetään partiohuivit kaulassa. Se tarkoittaa sitä, että edustamme koko matkamme aikana partiota. Edustamme Suomen partiolaisia, mutta myös omaa lippukuntaamme. Se että edustamme partiolaisia ja myös tietyllä tavalla Suomea on tärkeä asia muistaa. Käyttäydymme ja esiinnymme matkallamme tämä asia mielessä. Matkassamme on koko ajan tieto siitä, että olemme edustamassa meille tärkeitä asioita ja luomassa yhteyksiä muiden maiden partiolaisiin. Rakennamme siis partioihanteidenkin mukaisesti; Ystävyyttä yli rajojen! 

Tämä ulkomaanprojekti on ollut meille erittäin tärkeä jo tähän mennessä. Olemme käyttäneet suunnitteluun ja varainkeruuseen paljon tunteja ja aivotyötä. Onneksi todennnäköisesti projektin ikimuistoisimmat ja sykähdyttävimmät hetken ovat vielä edessä kun päästään itse matkaan! Sitä odotellessa... Seuraavaan kertaan!

-Kivet


P.S. Linkkejä joiden takaa löytyy lisää tietoa partiosta ja Vaeltajien ulkomaanprojektista:

https://www.partio.fi/suomen-partiolaiset/partiofaktat/partion-arvot/

https://partio-ohjelma.fi/vaeltajat/ulkomaanprojekti

https://partio-ohjelma.fi/partiokasvatus/kasvatustavoitteet/ikaekausikohtaiset-kasvatustavoitteet




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi Slovenia?

Mitä, missä, kuka, häh?

Mistä projektin aloitus lähtee?