Miksi Slovenia?



Zdravo! Moi!


Meidän ulkomaan-projektilla (joka on osa Suomen Partiolaisten vaeltajaohjelmaa) on monia tarkoituksia, kenties tärkeimpänä kohdemaahan tutustuminen. Tämä postaus esittelee valitsemaamme kohdemaata myös teille lukijoille. 


Ymmärtääkseen enemmän meidän Slovenia-projektista on hyvä oppia hieman perustietoa kohdemaasta. Moni varmasti osaisi kertoa, että Slovenia sijaitsee Euroopassa, mutta vielä kun maan osaisi näyttää sormella kartalta. Tai pitäisi kertoa maan väkiluku, pääkaupunki tai vaikkapa lyhyesti maan historiasta ennen ja jälkeen Neuvostoliiton hajoamisen. Minulla ainakin meni sormi suuhun, kun kiven kesken puhuimme ensimmäistä kertaa Sloveniasta potentiaalisena kohdemaana, enkä osannut mainita yhtään faktaa maasta.



Nippelitietoa:

Väkiluku: 2,1 miljoonaa

Pinta-ala: 20 273 neliökilometriä

Virallinen kieli: Sloveeni (slovenščina)

Valuutta: Euro €

Pääkaupunki: Ljubljana

Kansallispuu: Lehmus

Kansalliskukka: Neilikka

Kansalliseläin: Lipizzanhevonen / Krainilainen mehiläinen 

Kansallislaulu: Zdravljica (A Toast)


File:Flag of Slovenia with border.svg

Slovenian lippu - Vaakunassa maan korkein vuori, Triglav. Triglavin alla kaksi sinistä “virtausta” viittaavat Adrianmereen ja kolme tähteä Celjen kreiveihin, myöhäisellä keskiajalla maan alueella vaikuttaneeseen sukuun.



Sijainti Euroopassa


Alueellinen kartta

Slovenian löytää kartalta eteläisestä Keski-Euroopasta. Naapurimaihin lukeutuvat Italia lännessä, Kroatia etelässä, Unkari idässä ja Itävalta pohjoisessa. Slovenialta löytyy pieni kaistale rantaa Adrianmereltä. Maassa satoja vuosia vanhat ja pitkän historian omaavat kaupungit kuten Ljubljana tai Maribor kohtaavat monipuolisen, koskemattoman kauniin luonnon.


Maahan tutustuessa havaitsin, että kaikkialla, oli sitten netistä tai kirjallisuudesta kyse, korostetaan luonnon tärkeyttä slovenialaisille. Maasta peräti 60 prosenttia on metsän peitossa. Luonnon ihmeet vaihtelevat syvistä tippukiviluolista aina lumihuippuisiin vuoriin. Aktiviteetteja Sloveniasta siis löytyisi ihan jokaiselle.



Slovenian historia Jannen tiivistämänä 


Esihistoria ja Antiikin aika

Arkeologit ovat löytäneet useita todisteita esihistoriallisesta elämästä Slovenian alueella. Useista luolista on löydetty esineitä ja soittimia, jotka ovat peräisin kivikaudelta. Rautaiset työkalut ja kuvioidut vaasit viittaavat taas elämään rautakaudella.


Divje Babe-luolasta löydetty pilli. Soittimen on arvioitu olevan jopa 55 000 vuotta vanha!

Slovenia on parin tuhannen vuoden aikana ollut monien eri hallitsijoiden ja kuningaskuntien hallinnassa, sekä valloitusten kohteena. 200-luvulla alue oli roomalaisten vallan alla, ja silloin monet tämän päivän kaupungit saivat alkunsa, mukaan lukien Ljubljana (silloinen Emona). 


Keskiaika ja 1400-1600-luku

Keskiajalla alueelle suuntautui muuttoliikettä saksankielisiltä alueilta ja ihmisten etnisyys sekoittui tämän seurauksena. Saksan silloinen vaikutus näkyy vielä nykypäivänä esimerkiksi goottilaistyylisessä rakennuskannassa. 


1400-luvun aikana alueella tapahtui paljon. Ottomaanit hyökkäsivät, kaupungit kehittyvät ja 

Primož Trubar kirjoitti ensimmäisen sloveeninkielisen kirjan. Vuonna 1584 Raamattu käännettiin myös paikalliselle kielelle, mikä aloitti slovenialaisen kirjallisuuden kehittymisen. 


1800-luku

1800-luku oli vaihderikasta aikaa. Ensin Ranska miehitti aluetta vuosina 1809-1813 ja vuonna 1857 valmistui Slovenian halkonut junarata, joka yhdisti Itävallan pääkaupungin Wienin Triesteen Italiassa. Junarata on yhä olemassa tänä päivänä. Sloveenien kansallisen identiteetin vahvistuminen johti ensimmäisen poliittisesti merkittävän liikkeen, Zedinjena Slovenija (Yhdistynyt Slovenia) syntyyn vuonna 1848. Liike vaati muun muassa autonomista asemaa, sekä sloveenia puhuvien alueiden yhdistämistä silloisen Itävallan vallan alla.


Maailmansodista itsenäistymiseen

Aika ennen ensimmäistä maailmansotaa oli Sloveniassa talouskasvun ja poliittisen aktiivisuuden vauhdittamaa, ensimmäiset puolueet perustettiin. Slovenialaiset taistelivat useilla rintamilla erityisesti Itävalta-Unkarin joukoissa. Merkittäviä taisteluita käytiin Isonzon alueella 1915-1917. Sodan lopussa sloveenit olivat osa Serbien, Kroaattien ja Sloveenien kuningaskuntaa, joka myöhemmin tunnettiin Jugoslaviana. Toisen maailmansodan aikaan Slovenia joutui etupiirijakojen ja Saksan miehityksen alle. Miehitys johti kommunisti- ja partisaani liikkeiden syntyyn, jotka vastustivat miehitystä. Sodan loputtua monet pakenivat maan tilannetta ulkomaille. 


Maailmansodan jälkeinen aika osana Jugoslaviaa ei sujunut ongelmitta. Usean kansan muodostamassa ja yksipuoluejärjestelmän alaisessa maassa oli eriäviä mielipiteitä vallan jakamisesta, mikä lopulta johti Jugoslavian hajoamissotiin. 1989 perustettiin demokratiaa ajava oppositioliike Demos, joka voitti ensimmäiset maailmansodan jälkeiset vapaat vaalit keväällä 1990. Slovenia järjesti kansanäänestyksen itsenäistymisestä joulukuussa 1990, ja voitti tätä seuranneessa itsenäistymissodassa Jugoslavian armeijan. Slovenia julisti virallisesti itsenäisyytensä seuraavan vuoden kesäkuussa 25. päivä. 


Nykyaika

2000-luvun alussa Slovenia oli jo Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) täysjäsen, ja maa liittyi Europaan Unioniin, sekä Natoon vuonna 2004. Euro on toiminut maan valuuttana vuodesta 2007 lähtien. Vuonna 2022 pidettyjen vaalien jälkeen maan hallituksessa on istunut kolme puoluetta: Sosiaalidemokraatit (Socialni demokrati), Vapaaliike (Gibanje Svoboda) ja vasemmisto (Levica). 


Slovenian historiasta, oli sitten kyse keskiajasta, maailmansodista, Jugoslavian vallan ajasta tai nykyajasta, löytyy rutkasti tietoa netistä. Itselleni on syntynyt uusi näkökulma meidän projektiin ihan vaan tätä postausta kirjoittamalla. On kiehtovaa matkustaa paikan päälle, ja nähdä miten esimerkiksi 1900-luvun tapahtumat näkyvät Ljubljanassa vielä tänä päivänä.



Yleisiä sanoja & fraaseja:

Kyllä - Dà      Hyvää huomenta - Láhko jútro

Ei - Nè       Hyvää iltapäivää - …Popóldan

Kiitos - Hvàla                 Hyvää yötä - …nóč

Anteeksi - Oprostíte            Nimeni on “Janne”… - Ime mi je Janne…    

Moi! - Živio!

Näkemiin - Nasvídenje


Mitä kuuluu? - Kakó ste? Missä on/ovat? - Kjé je/so?

Hyvää, kiitos! - Zeló dȏbró Puhutko englantia? - Govoríte angléško?

Hauska tavata! - Me veselí! En ymmärrä… - Nè razúmem…


Mitä? - Káj?

Milloin? - Kdáj?

Miksi? - Zakáj?

Missä? - Kjé?


Shoppailu:

Paljonko tämä maksaa? - Kóliko stáne to?

Haluaisin… - Želím..

Onko sinulla/teillä? - Ali imáte…?

Milloin avaatte/suljette? - Kdáj odpréte/zapréte?


Nähtävyydet:

Linna - Grad Turisti-info - Cénter za turístične informácije

Kirkko - Cérkev Bussiasema - Ávtobusna postája

Järvi - Jézero Juna-asema - Želézniška postája

Vuori - Gȏra Museo - Muzȇj


Numerot:

0 - nìč 6 - šést         20 - Dvájset     100 - Stó

1 - ȇna 7 - sédem 30 - trídeset     1000 - Tisoč

2 - dve 8 - ósem         40 - Štirideset

3 - tri 9 - devét         50 - Pétdeset

4 - štíri 10 - desét 60 - Šestdeset

5 - pét 70 - Sédemdeset

        80 - Ósemdeset

        90 - Devétdese


Nämä fraasit tulevat enemmän omaan käyttöön ;): 

Kivi - Kamen

Se on perjantai! - Petek je!

Anteeksi, missä on vessa? - Oprostíte, kjé je stranišče?



Slovenialaista musiikkia, tai siis…  slovenialaista glasbaa

Paikallisen musiikin kuuntelu on oiva tapa tutustua kieleen. Tässä muutama biisi, joita olen kuunnellut jatkuvasti viime aikoina (nimeä klikkaamalla pääset kuuntelemaan biisin Youtubessa):


Joker out - Carpe Diem sekä Umazane Misli   

Maraaya - Dobr' gre

Senidah - Mišići

Nipke - Popoln Lajf

Joker out edusti Sloveniaa vuoden 2023 Euroviisuissa



Tässä lyhyt, mutta ytimekäs sukellus meidän kohdemaan geografiaan, historiaan, kieleen ja musiikkiin. Toivottavasti opit jotain uutta Sloveniasta, käy seuraavaksi esittelemässä sloveenin kielitaitoasi perheelle ja kavereille. Vannon, että kavereilla leuka tippuu maahan kun kysyt heiltä vessan sijaintia tai kerrot Slovenian historiasta ja “siitä 55 000 vuotta vanhasta pillistä”. 


Tämä sukellus raapaisi vain vähän pintaa ja paljon minulla riittääkin kerrottavaa muun muassa Slovenian ruokakulttuurista, kansallisasuista ja matkamme kohteista, kuten Bled-järvestä tai Ljubljanasta. Säästän nämä aiheet seuraavia blogipostauksia varten. Nyt lähden etsimään vessaa “Oprostíte, kjé je stranišče!?”. Jatkan myös Senidahin ja Joker Outin biisien luukuttamista. 


Seuraavaan kertaan! Násvidenje!


- Janne 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä, missä, kuka, häh?

Mistä projektin aloitus lähtee?