Mistä projektin aloitus lähtee?

Tällaiset suuremmat projektit on hyvä suunnitella hyvin ja ajoissa. Mistä sellainen projektin suunnittelu oikein alkaa? Tässä blogitekstissä kuulet meidän projektin alusta ja siitä mitä me ollaan tehty tämän projektin eteen tähän mennessä. Projektin teko lähtee siitä, että päättää tehdä sellaisen. Kuulostaa hölmöltä, mutta on tärkeää yksinkertaisesti porukalla puhua ja päättää, että ulkomaan projekti on jotain mitä me halutaan tehdä. Keväällä 2023 ryhdyimme juttelemaan ja suunnittelemaan millainen projekti me halutaan. 

  Matkalle mukaan lähtevä porukka, melkein.

Aloitimme valitsemalla matkakohteen. Pieni työryhmä selvitteli erilaisia mahdollisia matkakohteita ja esitteli vaihtoehdot lopulle porukalle. Äänestyksellä päädyimme valitsemaan Slovenian. Matkakohteen valinnassa mentiin maisemat, kokemukset sekä ympäristöystävällisyys edellä. 

Kuvakaappaus meidän dia-esityksestä, jolla matkakohteita esiteltiin.

Kun matkakohde oli valittu valitsimme matkan teeman. Koska kyseessä on partio-ohjelmaan kuuluva vaeltajien ulkomaan projekti, täytyy meidän matkalla olla tietynlaisia partio-ohjelmassa määriteltyjä asioita. Kuten matkalla täytyy olla teema ja siellä täytyy toteuttaa teemaan liittyvä palvelutehtävä. 
            Teemaksi valikoitui kestävä kehitys. Valitsimme sen samalla tyylillä kun matkakohteen. Teeman valitseminen oli hieman hankalampaa kuin kohteen, sillä teema määrittää matkaa tietyllä tavalla. Joten oli hyvä valita matkan teema harkiten. Muita vaihtoehtoja matkan teemaksi oli kulttuuri ja hyvinvointi. Kestävä kehitys teema kuitenkin sopii matkaamme ja olemme valintaamme tyytyväisiä. Lippukunnallamme Tuupartiolla on myös Kestävästi partiossa -tunnus, joten matkan teema sopii siihenkin oikein hyvin!
            Mitä tämä teema sitten tarkoittaa? Teeman pohjalta me luodaan meidän matkan suuntaa ja luomme sisältöä. Olemme esimerkiksi pohtineet matkustustapoja kestävyyden perusteella, sekä tietenkin sitä aikaisemmin mainittua palvelustehtävää. Aiomme siis pohtia kestävyyttä läpi matkan ja tutustua myös kohdemaahan kestävyyden kannalta. Ja tietenkin luomme valitsemaamme teemaan liittyvää sisältöä esimerkiksi tänne blogiin ;)

Talous ja varainkeruu on tärkeä asia projektin suunnittelussa ja niiden pohtiminen on hyvä aloittaa mahdollisimman aikaisin. Me aloitettiin itse varainkeruu jo keväällä muun muassa myymällä lettuja partioviikolla. Emme silloin keränneet mitenkään suurta summaa, mutta olemme tulleet siihen tulokseen että kaikki raha on rahaa. Tavoitteenamme on ollut alusta alkaen tehdä mahdollisimman paljon varainkeruuta, jotta matkalle voisi lähteä kaikki omasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Varainkeruuta olemme nyt syksyllä jatkaneet kakkutukun merkeissä ja luvassa on myös lisää lettuja ja muita myyjäisiä. 
            Talouteen liittyen sovimme myös viimeisen päivämäärän ilmoittautumiselle, jotta budjettia on helpompi suunnitella oikean kokoiselle ryhmälle. Monista muistakin suunnitelmallisista syistä on hyvä tietää mahdollisimman ajoissa, ketkä matkalle lähtee.
            Kun matkalle lähtijät on selvitetty on hyvä sopia kaikille tehtävät. Kuka hoitaa taloutta tai viestintää tai yhteyden kohdemaahan. Olemme jakaneet tehtäviä kiinnostuksen mukaan, sekä niin että kaikilla olisi sopiva määrä tekemistä. Tehtäväjakoa ja pestejä esitellään blogissa meidän kivien esittelyissä myöhemmin.

Tähän mennessä ollaan saatu tällaista aikaiseksi, vielä on paljon edessä! Suunnittelua on nyt tehty paljon, toki sitäkin on vielä tehtävä, mutta nyt tärkeintä on ryhtyä käytännön hommiin. Erityisesti varainkeruun merkeissä. Kuulemisiin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi Slovenia?

Mitä, missä, kuka, häh?